GY.I.K.

Gyakran ismételt kérdések

Mikor érdemes légkondicionáló berendezést vásárolni?

Egyértelműen szezonon kívül. Klíma szezon a májustól szeptember elejéig terjedő időszak. Szezonon kívül a szakcégek több időt tudnak az Önnek legmegfelelőbb rendszer kiválasztásával tölteni. Illetve ilyenkor a szakcégek, mivel nincsen annyi munkájuk, kedvezőbb árakat tudnak adni a rendszer telepítésére is.

Mi a külömbség az ablakklíma és a split klíma között?

A split azt jelenti, hogy osztott. Ami annyit takar, hogy a klímaberendezés két részre van osztva . Az ablak és a split klíma között tehát az a legnagyobb különbség, hogy míg az ablakklíma egy kompakt egység addig a split klíma ketté van osztva.

Mi az ideális hőmérséklet a nyári kánikulában?

A nyári időszakban komfortosnak érezzük azt a környezetett amely a kinti hőmérsékletnél 5-7°C-l alacsonyabb. De általában elmondható, hogy nyáron a 27 °C 50 %-s páratartalom és 0,2 m/s levegő mozgás az ami megfelelő komfort érzetet nyújt. Ilyen hőmérséklet mellet tudjuk elérni, hogy egészségi állapotunk nem károsodik, azonban ha túl nagy és hirtelen hőmérséklet változás éri testünket akkor rosszul lét, hosszú távon pedig komoly betegség is kialakulhat.

Hogyan működik a légkondicionáló berendezés?

A légkondicionáló berendezés az épület belső tereiből a külső térbe jutatja a meleget. A hűtőközeg, amely a rendszerben mozog, elnyeli a helyiségben feleslegessé vált hőt, ami egy zárt rendszeren belül a kültéri hőcserélőbe jut. A kültéri egységben lévő ventilátor a levegőt ezen a hőcserélőn keresztül fújja, így a hőcserélőben lévő hűtőközeg hőjét a külső levegő felveszi. Mivel a belső terekből a hőt elvontuk ezért ezek a terek lehűlnek.

Nincs hűvös a helyiségben, miért?

a., Ellenőrizze, hogy a légkondicionáló nincs kitéve direkt napsugárzásnak az ablakon keresztül. Ha igen akkor tolja távolabb (mobil klíma esetén) az ablaktól, de ha lehet akkor húzza el az ablak előtt a függönyt vagy engedje le a redőnyt így hamarabb lehűl a levegő a kívánt hőfokra.

b., Ellenőrizze, hogy az ajtó illetve az ablak zárva van. Soha ne legyen nyitva az ajtó vagy az ablak légkondicionált helyiségben.

c., Ellenőrizze, hogy a gége cső (mobil klíma esetén) nincs-e megtörve, vagy esetleg nem csúszott-e ki az üvegen lévő hüvelyből vagy faláttörésből.

d., Ellenőrizze, hogy nincs-e esetleg valamilyen tárgy vagy a függöny a légkondicionáló elé téve, húzva. Működés közben ne húzza a függönyt a berendezés elé.

e., Ellenőrizze, a légszűrők tisztaságát, ha elpiszkolódtak akkor tisztítsa meg szappanos vízzel. A pollen szűrőket soha ne tisztítsa. A pollen szűrőket csak cserélni lehet.

Túl hideg van a helyiségben, miért?

a., Ellenőrizze, hogy a termosztát nincs-e nagyon hidegre állítva.
b., Ellenőrizze, a levegő ki fúvását. Állítsa be a kínfúvási irányt úgy, hogy az direktbe ne érje Önt.

Egyszer túl hideg van, egyszer túl meleg van, miért?

a., Használja az idő kapcsolót és a termosztátot a kezelési útmutató alapján. Ne tegye a termosztátot maximális hűtésre, próbálja meg megtalálni a helyes beállítást.

b., Próbáljon megegyezni kollegáival, családtagjaival és amennyire lehet mindenki számára megfelelően állítsák be a termosztátot, így elérve a kívánt hőfokot és elkerülve azt, hogy valaki mindig eltekerje azt.

Mit jelent az hogy, kW/h BTU/h?

Mértékegységek amelyben a hűtési/ fűtési teljesítményeket adják meg. A föld különböző területein más és más mértékegységet használnak, de a hűtőteljesítmény jelzésére legtöbbször a BTU/h, kcal/h és a kW/h mértékegységeket használják. A BTU a BRITSH THERMAL UNIT, angol hőegység rövidítésből ered és az egyik legelterjedtebb mértékegység a klímatechnikában. 1 BTU azaz energia amely képes 1 font vízet 1° F (fahrenheite) fokkal emelni vagy csökkenteni. Azonban Magyarországon leginkább a kW-ot használjuk az átváltást pedig a következők szerint végezzük; 1 kW az 1000 W és 1 BTU/h az pedig 0,293 W.

Mi az az EER, ami sokszor olvasható a klímakészülékek jellemzésekor?

Az EER az angol Energy Efficiency Ratio rövidítése. Magyarországon hűtési jóságfoknak nevezzük. Ez egy ipari szabvány amely azt mutatja meg, hogy a légkondicionáló berendezés az energia leadását (amely BTU/h-ban vagy kW-ban van megadva) adott elektromos energia felvételnél milyen hatékonyan végzi. Az EER a hűtőteljesítmény (BTU/h) és az elektromos felvétel hányadosa (W). Megegyező hűtőteljesítményű és energia felvételű berendezéseknél a nagyobb EER számmal rendelkező készülék a gazdaságosabb.

Milyen hosszú az élettartama egy légkondicionáló berendezésnek?

Az élettartama az 1 hónap és a 20 év között változhat attól függően, hogy milyen márkájú berendezést vásárolunk.
Az élettartam hossza továbbá függ a használattól és attól, hogy a készülék milyen rendszerességgel volt szervizelve. Általánosságban elmondható, hogy egy olyan berendezés, amely lakossági felhasználásban üzemel, megfelelő minőségű, rendszeres karbantartás mellett akár 15-20 évet is képes gond nélkül működni.
A jelenleg megvásárolható berendezések minősége változó. A piacon nagyon sok a “noname” márka. Egy néhányuk minőségére a gyatra jelző használata is túl kedvező lenne. Az ilyen berendezéseket az alacsony árukról és az ezzel párban járó rövid garanciális időről lehet felismerni. Amennyiben hosszú távra kíván berendezést vásárolni mielőtt dönt kérje ki szakember véleményét a megvásárolni kívánt berendezéssel kapcsolatban.

Mit tegyek, hogy gond nélkül működjön a készülékem?

A legfontosabb dolog, hogy a hűtési szezon kezdete előtt ellenőriztesse a készülékét szakemberrel. Fontos továbbá az, hogy a légszűrőket tartsa tisztán, a kültéri egységet pedig tisztítsa meg a falevelektől és az egyéb szennyeződésektől. Ha a légkondicionáló berendezésem nem hűt megfelelően, akkor mik lehetnek azok a problémák, amik ezt elő idézhetik? Ez lehet egy egyszerű dolog is például olyan, amely egy biztosíték cseréjével megoldható. Ellenőrizze le a készülékhez tartozó kismegszakítót, de a problémát előidézheti a távvezérlő rossz beállítása is. Ha nem elektromos problémával állunk szemben, akkor lehetséges, hogy a rendszerben a hűtőközeg mennyisége nem elegendő, ilyenkor a rendszer működik, de a hűtés nem megfelelő. Ezt a problémát zöldkártyával rendelkező klímaszerelő tudja orvosolni, úgyhogy a szivárgás lehetséges helyét megkeresi kijavítja, majd a rendszert feltölti a megfelelő mennyiségű hűtőközeggel. Amennyiben a készülékkel valami súlyos probléma van, mondjuk a kompresszorral, akkor nem üzemszerű zajokat lehet hallani a berendezésből, ez azt jelenti, hogy valamelyik mechanikai részegység működése nem megfelelő.

Házilag tudom-e javítani a légkondicionáló berendezésemet?

NEM! Manapság a készülékek bonyolultsága illetve a törvényi szabályozások szinte valamennyi hiba előfordulása esetén szakember munkáját igénylik illetve írják elő. A Magyarország által is aláírt Nemzetközi egyezmények és természetesen az Európai Uniós szabályozások szerint hűtőkört csak az arra a megfelelő jogosítványokkal rendelkező személyek szervizelhetnek, ezért a probléma első jele esetén azonnal hívjon szakembert. Ha nem így tesz, akkor garanciális időn belül a készülékre a garancia megszűnik!

Mikor kell lecserélnem a légkondicionáló berendezésemet?

Amikor a rendszer egyre gyakrabban meghibásodik és a javítása nem oldható meg takarékosan vagy ha a fő alkatrészek, ilyen például a kompresszor, nem szokványos hang jelenség mellett indulnak el és üzemelnek akkor a rendszere megérett arra, hogy a szakszerviz tüzetesen átnézze. Mielőtt fő alkatrészt cseréltetne kérjen ajánlatot több szakszerviztől is, így össze tudja hasonlítani az árakat. A főalkatrészek cseréje olcsóbb, mint az egész rendszer cseréje, viszont egy új rendszer jobb hatékonysággal és alacsonyabb üzemeltetési költség mellett hosszútávra megoldhatja problémáját. Új rendszer választása esetén figyeljen a garanciális időkre a  hosszú garancia egyben azt is jelenti, hogy a gyártó vagy a forgalmazó megbízik a berendezésben ami berendezés hosszú hibátlan működését jelenti a garanciális időn túl is!

Melyik a legjobb típusú rendszer?

Ez nagyon sok mindentől függ, a ház vagy lakás elhelyezkedésétől, berendezésétől, a család méretétől, a belső terek hőterhelésétől. A legjobban a komfortot egy olyan rendszerrel lehet biztosítani ami hűt, fűt lehetőség szerint párásít valamint a légtisztítási funkciója megfelelően hatékony. Ezekkel a tulajdonságokkal rendelkező rendszerek nem kifejezetten a hagyományos oldal fali klímaberendezések hanem központi klimatizálást lehetővé tevő leginkább légcsatornás klímarendszerek.

Milyen mértékben növekszik az elektromos számlám?

Ez attól függ, hogy milyen minőségű és energia fogyasztású berendezést vásárol, hány darabot és hogy mennyit fogja üzemeltetni. Továbbá nagyban függ attól, hogy az otthona milyen hőszigeteléssel van ellátva, valamint, hogy a rendszer üzemeltetése közben az ajtók és ablakok zárva lesznek-e vagy sem. Egy kis teljesítményű berendezés egy 20 m2-es szobában kb. annyival növeli a villany számlát mintha egy plusz hűtőgépet helyezne el az otthonában.

Kell-e párásító berendezést használnom?

Ez nagyban függ attól, hogy az Önt körülvevő klimatikus viszonyok milyenek és természetesen a saját szükségleteitől is függ. A levegő párásítása nagyon hasznos lehet sok otthonba. Elsősorban a hideg téli napokon amikor a levegő páratartalma alacsony. Ilyenkor számos kellemetlen tünet utal arra, hogy a levegő száraz, ilyen például a kiszárat száj, torok, de a parkettát vagy akár fa bútorokat festményeket is megviseli a száraz levegő, statikusan feltöltődött használati tárgyak is utalhatnak a száraz levegőre. A levegő páratartalma akár 7%-ra is letud zuhanni a belső terekben ez jóval alacsonyabb, mint a Sahara sivatag 25% értéke. Az ideális páratartalom a belső terekben 30 és 50 % közötti érték. A megfelelő komfort érzethez ezt is figyelnünk kell.

Érdemes-e a berendezést folyamatosan üzemeltetni?

Ha folyamatosan üzemelteti a berendezést, akkor a berendezés a belső terek levegőjét megpróbálja a távvezérlőn beállított értéken tartani. A komfort érzete és a levegő minősége jobb lesz, mert a levegő folyamatosan a szűrőkön keresztül a helyiségben kering majd, így a szennyeződéseket kiszűri a levegőből. Folyamatos üzem esetén a belső tér komfortja állandósítható.
Ha reggel elmegy otthonról és csak este tér haza, akkor nem gazdaságos folyamatosan üzemeltetnie a berendezést, azalatt az idő alatt, amíg nem tartózkodik otthon. Mielőtt elmegy otthonról a készülék szabályzóján betudja állítani, hogy a készülék mikor kapcsoljon be újra, ezt állítsa be úgyhogy a haza érkezése előtt egy órával kapcsoljon be a berendezés így amikor megérkezik már egy klimatizált lakásba léphet be és az energiát és költséget takarított meg azzal, hogy a berendezést nem hagyta egész napra bekapcsolva.